Grochówka na kurczaku

4.5 (184 ocen)

Pożywna, gęsta i smaczna wersja mojej grochówki

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
    500g grochu łuskanego
    2l wody
    3 cebule
    3 ząbki czosnku
    3 marchewki
    2 pietruszki
    8 średnich ziemniaków
    pęczek natki pietruszki

    Przyprawy:
    sól
    pieprz ziołowy
    cząber
    papryka słodka
    papryka ostra
    kminek
    owoc jałowca
    2-3 listki laurowe
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka na kurczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wywar 1. Groch zalewamy wodą i zostawiamy najlepiej na całą noc.
    Do wody dodajemy umyte mięso. Gotujemy na małym ogniu do wytrącenia się białka, które zbieramy łyżką i wylewamy.
    Dodajemy obrane 2 marchewki, 2 pietruszki i listki laurowe.
  • smażenie 2. Na patelni smażymy obraną i pokrojoną w piórka cebulę z czosnkiem i startą trzecią marchewką. Dosypujemy przyprawy i dalej smażymy na małym ogniu.
  • grochówka 3. Do wywaru wkładamy pół pęczka natki pietruszki, drugą część drobniutko kroimy i odkładamy do posypania gotowej zupy. Gdy mięso jest miękkie wyciągamy i obieramy.
    Do wywaru wrzucamy odcedzony i przepłukany groch. Po kilku minutach wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz całą zawartość patelni. Mieszamy i gotujemy do miękkości grochu i ziemniaków. Przyprawiamy wg uznania i wrzucamy obrane mięso.
    Podajemy na talerzu posypaną natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować