Grillowane szaszłyki z wątróbką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyszczamy z błonek. Olej mieszamy z majerankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty wkładamy wątróbkę. Mieszamy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
2.Cukinię kroimy w grubsze plastry. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy na ćwiartki. Pomidory kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
3.Na patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie wątróbkę, cebulę, cukinię, paprykę oraz pomidora. Tak postępujemy, aż do wyczerpania składników. Szaszłyki skrapiamy oliwą i oprószamy solą, pieprzem oraz bazylią. Układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy po około 10 minut z każdej strony. Szaszłyki podajemy na ciepło, obficie polane keczupem.
Komentarze