To jest My Comfort Food...... każdy kęs uruchamia wszystkie kubki smakowe, słodkie słone orzeźwiające dla mnie i mojej rodziny to jest to. Cieszmy się jedzeniem.......
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
kg szynki wieprzowej
sól
pieprz
mielona wędzona słodka papryka
2 pęczki natki piepruszki
20g masła
20g mąki pszennej
500 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu
1 liść laurowy
pół czerwonej cebuli
1 ogórek zielony
2 pomidory śliwkowe
1 łyżka białego octu winnego
4 łyżki oliwy extra virgin
kilka gałązek świeżej kolendry
Grillowana szynka z sosem pietruszkowym i szybkimi piklami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kroimy w poprzek włókien w plastry tak na 2 cm.
Oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Przykrywamy papierem do pieczenia i lekko rozbijamy dłonią lub wałkiem do ciasta.
Ostawiamy na ok. 30 min.
W tym czasie natkę pietruszki drobno siekamy razem z łodyżkami.
W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy powoli mąkę cały czas mieszając, aż zrobi się kremowa masa.
Powoli wlewamy mleko nie zapominając o tym żeby cały czas mieszać.
Dodajemy pietruszkę, liść laurowy starannie doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min d uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy na bok.
Warzywa kroimy w plasterki, kolendrę siekamy, wrzucamy do miski doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy łyżkę oliwy oraz łyżkę octu winnego ugniatamy ręka i odstawiamy.
Patelnię grillową rozgrzewamy wlewamy oliwę i grillujemy mięso ok. 8 - 10 min z każdej strony.
Smacznego
Komentarze