Grillowana szynka z sosem pietruszkowym i szybkimi piklami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

To jest My Comfort Food...... każdy kęs uruchamia wszystkie kubki smakowe, słodkie słone orzeźwiające dla mnie i mojej rodziny to jest to. Cieszmy się jedzeniem.......

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • kg szynki wieprzowej
    sól
    pieprz
    mielona wędzona słodka papryka
    2 pęczki natki piepruszki
    20g masła
    20g mąki pszennej
    500 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu
    1 liść laurowy
    pół czerwonej cebuli
    1 ogórek zielony
    2 pomidory śliwkowe
    1 łyżka białego octu winnego
    4 łyżki oliwy extra virgin
    kilka gałązek świeżej kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowana szynka z sosem pietruszkowym i szybkimi piklami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Kroimy w poprzek włókien w plastry tak na 2 cm.
    Oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką.
    Przykrywamy papierem do pieczenia i lekko rozbijamy dłonią lub wałkiem do ciasta.
    Ostawiamy na ok. 30 min.
    W tym czasie natkę pietruszki drobno siekamy razem z łodyżkami.
    W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy powoli mąkę cały czas mieszając, aż zrobi się kremowa masa.
    Powoli wlewamy mleko nie zapominając o tym żeby cały czas mieszać.
    Dodajemy pietruszkę, liść laurowy starannie doprawiamy solą i pieprzem.
    Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min d uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy na bok.
    Warzywa kroimy w plasterki, kolendrę siekamy, wrzucamy do miski doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy łyżkę oliwy oraz łyżkę octu winnego ugniatamy ręka i odstawiamy.
    Patelnię grillową rozgrzewamy wlewamy oliwę i grillujemy mięso ok. 8 - 10 min z każdej strony.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować