1.Masło czosnkowe:200 gram masła utrzeć z 2 ząbkami czosnku(przeciśnięty przez praskę) następnie dodać,pół łyżeczki ostrej mielonej papryki,wymieszać,schłodzić i podawać z chrupiącą bagietką.
2.Sos Tzatziki: 2 świeże ogórki zielone zetrzeć na tarce o grubych oczkach(wycisnąć nadmiar wody z ogórków) dodać 200 ml greckiego jogurtu oraz dołączyć opakowanie przyprawy do sosu Tzatziki-całość wymieszać.
3.Sałatka:sałatę rwiemy na cząstki,dodajemy obrany i pokrojony w kostkę ogórek zielony,następnie sparzone obrane i pokrojone w cząstki pomidory,następnie oliwki,oraz ser feta.Do smaku dodajemy pieprz,sól oraz ocet balsamiczny.Na koniec naszej sałatki możemy dodać rzodkiewkę aby smak był bardziej wyrazisty.
4.Mięso:1,5 filetu z kurczaka kroimy w cieniutkie paseczki.Do mięsa wsypujemy opakowanie przyprawy do gyrosa-mieszamy całość i na 20 minut odstawiamy do lodówki.Po tym czasie mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy około 10-12 minut.
Komentarze