Graham na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowe pieczywo

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około szklanki zakwasu żytniego
    25 dkg mąki graham pszennej
    25 dkg mąki chlebowej
    350 ml ciepłej wody
    1 dkg świeżych drożdży
    2 łyżki płynnego miodu
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżka oliwy
    po 3 łyżki siemienia lnianego i słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Graham na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej zakwas wymieszać z 3 łyżkami mąki chlebowej i 1/3 szklanki wody. Następnego dnia do miski wlać ciepłą wody i rozmieszać z drożdżami, wsypać mąkę graham i chlebową, sól, miód i oliwę, wyrobić dość luźne ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Do ciasta dodać siemię i słonecznik wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Chleb piec co najmniej godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka pełnoziarnista

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować