Gotowany piernik

4.49 (143 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Idealny na święta i nie tylko.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    - 60 dag mąki
    - 20 dag margaryny
    - 1 szkl. cukru
    - 1/2 szkl. wody
    - 1 łyżka sody
    - 3 całe jajka
    - 25 dag miodu
    - 1 przyprawa do piernika
    - 2 łyżki kakao

    Składniki masa budyniowa:
    - 1 szkl. mleka
    - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    - 2 łyżki cukru
    - szczypta kwasku cytrynowego
    - pół kostki masła lub margaryny

    - powidło śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Gotowany piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, wodę, przyprawę, kakao i miód zagotować do zgęstnienia i ostudzić. Dodać jajko, mąkę i sodę. Następnie wymieszać i pozostawić na 12 godzin w lodówce.
    Upiec 4 placki na dużej blaszce w temperaturze 180 stopni, około 15 - 20 minut.

    Połowę budyniu ugotować w mniejszej ilości mleka następnie rozetrzeć z połową margaryny lub masła i do smaku dodać cukier i kwasek cytrynowy.

    Przełożenie: ciasto - powidło - ciasto - masa budyniowa - ciasto - powidło - ciasto
    Całość można przyozdobić czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować