Kolorowa tarta

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis łatwy i szybki... a jak smakuje ... :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    250 g mąki
    125 g masła
    1 żółtko
    50–60 g wody
    odrobina soli

    Składniki wierzch:
    - 300 g piersi z kurczaka (zamiennie może być przysmażona kiełbaska)
    - 1 średnia papryka czerwona
    - pół brokuła
    - pół puszki kukurydzy
    - szczypiorek
    - oliwa z oliwek

    Składniki sos:
    - 3 jajka
    - 1/2 jogurtu naturalnego
    - 30 g startego sera żółtego
    - sól, pieprz, papryka słodka do smaku

Kolorowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowa tarta 1. Przygotowanie ciasto:
    Połączyć składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez chwilę w
    lodówce. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto, podsypując mąką.
    Ułożyć je w okrągłej formie ( średnica 24cm.) Dno ciasta po nakłuwać
    widelcem i wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika, podpiekać 15 minut.
    Pozostawić w formie do wystygnięcia.

    Przygotowanie wierzch:
    Pierś z kurczaka pokroić w kostkę oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie. Paprykę pokroić w kostkę. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować.
    Na spodzie ciasta rozłożyć warzywa i pierś z kurczaka, posypać szczypiorkiem.

    Przygotowanie sos:
    Mleko,serek roztrzepać z 3 jajkami, doprawić solą, pieprzem,papryką. Na
    koniec dodać,szczypiorek starty ser i wymieszać.

    Na upieczonym cieście układamy warstwowo warzywa następnie zalewamy tartę sosem i zapiekamy przez chwilę w piekarniku.

Komentarze

Podobne przepisy