Składniki ciasto:
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
50–60 g wody
odrobina soli
Składniki wierzch:
- 300 g piersi z kurczaka (zamiennie może być przysmażona kiełbaska)
- 1 średnia papryka czerwona
- pół brokuła
- pół puszki kukurydzy
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
Składniki sos:
- 3 jajka
- 1/2 jogurtu naturalnego
- 30 g startego sera żółtego
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku
Kolorowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasto:
Połączyć składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez chwilę w
lodówce. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto, podsypując mąką.
Ułożyć je w okrągłej formie ( średnica 24cm.) Dno ciasta po nakłuwać
widelcem i wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika, podpiekać 15 minut.
Pozostawić w formie do wystygnięcia.
Przygotowanie wierzch:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie. Paprykę pokroić w kostkę. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować.
Na spodzie ciasta rozłożyć warzywa i pierś z kurczaka, posypać szczypiorkiem.
Przygotowanie sos:
Mleko,serek roztrzepać z 3 jajkami, doprawić solą, pieprzem,papryką. Na
koniec dodać,szczypiorek starty ser i wymieszać.
Na upieczonym cieście układamy warstwowo warzywa następnie zalewamy tartę sosem i zapiekamy przez chwilę w piekarniku.
Komentarze