Gotowana szynka na porowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE
Szynkę gotujemy wodzie z dodatkiem ziela angielskiego , liścia laurowego i Vegety do miękkości . zajmuje to około 1,50 godziny na spokojnym ogniu . w tym czasie por dokładnie myjemy i kroimy w pół krążki . na głębszej patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem oliwy by się nie przypalało , dokładamy pokrojony por i dusimy do miękkości , dodajemy obrany i zmiażdżony czosnek . mieszamy . Doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem . na sam koniec dodajemy śmietanę i mieszamy do zgęstnienia . Wyjmujemy szynkę i czekamy aż trochę ostygnie i dzielimy ją na porcje .
Na talerzu wykładamy porcje pierzynki z pora i na niej układamy plastry pokrojonej szynki . Podajemy z ziemniakami puree lub jako samodzielne danie do pieczywa . Gotowe smacznego .
Porady
Aby danie było bardziej dietetyczne śmiało można pominąć śmietanę lub ja zastąpić jogurtem
Komentarze