GOTOWANA SZYNKA NA POROWEJ PIERZYNCE

0 (0 ocen)

Dietetyczne danie szynka plus właściwości pora idealnie prezentują się na jesienne obiady

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    1 szynka
    3 białe części pora
    3 łyżki masła
    0,5 szkl śmietany 18%
    sól
    Vegeta
    Pieprz
    4 ząbki czosnku Czosnku
    2 szczypty cukru
    Woda do gotowania szynki
    5 ziarenek ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gotowana szynka na porowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE
    Szynkę gotujemy wodzie z dodatkiem ziela angielskiego , liścia laurowego i Vegety do miękkości . zajmuje to około 1,50 godziny na spokojnym ogniu . w tym czasie por dokładnie myjemy i kroimy w pół krążki . na głębszej patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem oliwy by się nie przypalało , dokładamy pokrojony por i dusimy do miękkości , dodajemy obrany i zmiażdżony czosnek . mieszamy . Doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem . na sam koniec dodajemy śmietanę i mieszamy do zgęstnienia . Wyjmujemy szynkę i czekamy aż trochę ostygnie i dzielimy ją na porcje .
    Na talerzu wykładamy porcje pierzynki z pora i na niej układamy plastry pokrojonej szynki . Podajemy z ziemniakami puree lub jako samodzielne danie do pieczywa . Gotowe smacznego .

Porady

Aby danie było bardziej dietetyczne śmiało można pominąć śmietanę lub ja zastąpić jogurtem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować