Golonki pieczone w piwie

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz.

dobry kawał mięcha

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3-4 golonki
    3 marchewki
    1 pietruszka
    por
    listki laurowe
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    rozmaryn
    kilka ziaren jałowca
    1 piwo
    2 łyżki miodu
    1 kg ziemniaków

Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golonki pieczone w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Golonki wymyć i włożyć do szybkowara, dodać warzywa, sól , pieprz, ziele , jałowiec, rozmaryn, listki laurowe, podlać wodą ok 1 litr zamknąć szybkowar. Od momentu zagotowania gotować ok 1 godzinę. Szybkowar zdjąć z ognia i otworzyć kiedy nieco przestygnie.

    Obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki, przepłukać i włożyć o naczynia żaroodpornego.

    Golonki przełożyć do brytfanki, podlać niewielką ilością wywaru, polać piwem i miodem.
    Ziemniaki również podlać wywarem, skropić oliwą posypać solą i pieprzem oraz odrobiną rozmarynu, Okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w temp 190 st przez 30 min. Następnie odkryć ziemniaki, wstawić brytfankę z golonkami i uruchomić termoobieg.
    Zapiekać ok 20 min aż do zrumienienia.
    Podawać z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować