Golonka na kiszonej kapuście

5 (157 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:


  • 1 kg golonki wieprzowej
    800 g kapusty kiszonej
    2 liście laurowe
    5 ziaren pieprzu
    3 ziarna jałowca
    2 cebule
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golonka na kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę należy gotować w małym garnku z niewielką ilością wody. Do garnka dodajemy 2 sztuki cebuli pokrojonej w piórka, dwa pokruszone liście laurowe oraz 5 ziarenek pieprzu. Golonkę należy gotować około 90-100 minut.

    Kapustę kiszoną należy wypłukać, podgotowujemy, jeżeli jest nadal za kwaśna to należy odlać wodę i dolać świeżej. Wody wlewamy około 3/4 szklanki. Dodajemy 1 liść laurowy oraz 3 ziarna jałowca. Dusimy około 60-70 minut często mieszamy. Kapustę należy doprawić do smaku pieprzem i solą.

    Uduszoną kapustę należy przełożyć na półmisek i na to podać golonkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować