Gołąbki z włoskiej kapusty z nadzieniem z warzyw i boczku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Były tak pyszne że zrobiłam ich stanowczo za mało.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 dużych liści kapusty włoskiej
    24 plastry obranych umytych ziemniaków
    12 plastrów obranej umytej marchewki
    12 plastrów oczyszczonych pieczarek
    12 plastrów cienkiej kiełbasy
    6 plastrów cebuli
    6 plastrów boczku
    1 pęczek posiekanego koperku
    słodka papryka
    sól i pieprz
    olej
    dodatkowo:
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z włoskiej kapusty z nadzieniem z warzyw i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty umyć,osuszyć,następnie za pomocą pędzelka posmarować olejem i lekko oprószyć solą,odstawić na 15 minut,by troszkę zmiękły.
    Po tym czasie na każdym liściu, 2 cm od brzegu w dwóch rzędach położyć obok siebie 2 plastry ziemniaków i tworząc pionową piramidkę układać resztę składników,na ziemniaki położyć dwa plastry marchewki,oprószyć lekko papryką, solą i pieprzem,posypać koperkiem,następnie plaster boczku,2 plastry pieczarek i 2 plastry kiełbasy na koniec przykryć dwoma plastrami ziemniaków,oprószyć papryką,solą i pieprzem,posypać koperkiem.
    Najpierw przykryć plasterki brzegiem kapusty,następnie złożyć boki i ściśle zwinąć w rulon,przełożyć na folię aluminiową i dokładnie zawinąć.
    Zawinięte gołąbki przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec około 1 godziny.

Porady

Gołąbki można podać z sosem czosnkowym .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować