Gołąbki z włoskiej kapusty z nadzieniem z warzyw i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty umyć,osuszyć,następnie za pomocą pędzelka posmarować olejem i lekko oprószyć solą,odstawić na 15 minut,by troszkę zmiękły.
Po tym czasie na każdym liściu, 2 cm od brzegu w dwóch rzędach położyć obok siebie 2 plastry ziemniaków i tworząc pionową piramidkę układać resztę składników,na ziemniaki położyć dwa plastry marchewki,oprószyć lekko papryką, solą i pieprzem,posypać koperkiem,następnie plaster boczku,2 plastry pieczarek i 2 plastry kiełbasy na koniec przykryć dwoma plastrami ziemniaków,oprószyć papryką,solą i pieprzem,posypać koperkiem.
Najpierw przykryć plasterki brzegiem kapusty,następnie złożyć boki i ściśle zwinąć w rulon,przełożyć na folię aluminiową i dokładnie zawinąć.
Zawinięte gołąbki przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec około 1 godziny.
Komentarze