Gołąbki z włoskiej kapusty

0 (0 ocen)

W domu wszyscy za nimi przepadają, znikają z talerzy w ekspresowym tempie.

Składniki:

  • * 1 duża kapusta
    * 60 dag mielonego mięsa
    * 30 dkg boczku, zmielonego
    * 2 średnie cebule
    * pieprz
    * sól
    * majeranek
    * 1 szklanka ryżu
    * 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
    * oliwa
    * bulion (2-3 szklanki)
    * przecier pomidorowy
    * śmietana 12%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z włoskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z włoskiej kapusty 1. Wykonanie
    Ugotuj ryż na półtwardo. Podsmaż na oliwie cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj do niej mięso mielone, boczek i czosnek. Podsmaż farsz - gotowy dopraw. Połącz mięso z ryżem. Zagotuj wodę z małą ilością soli. Od główki kapusty oddziel odstające liście i podgotuj je we wrzątku. Połową podgotowanych liści wyłóż naczynie żaroodporne. Pozostałą część użyjesz do przykrycia gołąbków. We wrzątku, w którym wcześniej ugotowałeś liście - ugotuj pozostałą kapustę. Po ugotowaniu oddziel delikatnie liście od głąba. Lekko przestudź. W jeszcze ciepłe liście zawijaj ciepły farsz. Wyłóż gołąbkami dno naczynia żaroodpornego i zalej je delikatnym bulionem (płyn ma przykryć gołąbki). Piecz w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni przez mniej więcej godzinę. Po upieczeniu odlej bulion do rondla - dodaj do niego koncentrat - zagotuj. Dodaj odrobinę śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gołąbki z kapusty włoskiej

To może cię zainteresować