Racuszki hiszpańskie

0 (0 ocen)

Bardzo szybko się je robi, są pyszne.

Składniki:

  • * 1/2 szklanki wody
    * 1/2 szklanki mleka
    * 5 łyżek oliwy z oliwek
    * szczypta soli
    * 1/2 łyżeczki soku z cytryny
    * 1 szklanka mąki
    * 4 duże jajka
    * olej lub oliwa z oliwek do smażenia
    * kilka kostek białej i czarnej czekolady

Racuszki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuszki hiszpańskie 1. W garnku zagotować mleko, wodę, oliwę z oliwek, sól i sok z cytryny. Wsypać całą mąkę, zmniejszyć płomień i energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i utworzy gładką kulę. Podgrzewać przez około 2 - 3 minuty, obracając ciasto. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
    Ciasto przełożyć do miski, wbijać kolejno jajka i miksować. Ciasto powinno być jednolite. Rozgrzać olej i wkładać do niego po małej łyżeczce ciasta. Racuszki smażyć na odpowiednio dużym ogniu, na złoty kolor przez około 3 minuty. Ciasto powinno urosnąć i być puste w środku. Na koniec roztopić czekoladę i polać nią racuszki.

Komentarze

Podobne przepisy