Racuszki hiszpańskie

  • wyświetlono: 592 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo szybko się je robi, są pyszne.

Borowka

Składniki

* 1/2 szklanki wody
* 1/2 szklanki mleka
* 5 łyżek oliwy z oliwek
* szczypta soli
* 1/2 łyżeczki soku z cytryny
* 1 szklanka mąki
* 4 duże jajka
* olej lub oliwa z oliwek do smażenia
* kilka kostek białej i czarnej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Racuszki hiszpańskie

  • Racuszki hiszpańskie1. W garnku zagotować mleko, wodę, oliwę z oliwek, sól i sok z cytryny. Wsypać całą mąkę, zmniejszyć płomień i energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i utworzy gładką kulę. Podgrzewać przez około 2 - 3 minuty, obracając ciasto. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
    Ciasto przełożyć do miski, wbijać kolejno jajka i miksować. Ciasto powinno być jednolite. Rozgrzać olej i wkładać do niego po małej łyżeczce ciasta. Racuszki smażyć na odpowiednio dużym ogniu, na złoty kolor przez około 3 minuty. Ciasto powinno urosnąć i być puste w środku. Na koniec roztopić czekoladę i polać nią racuszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciez_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Gniazdka czyli pączki hiszpańskie

Dodane przez: dorota w

Gniazdka czyli pączki hiszpańskie

Gniazdka lub inaczej pączki hiszpańskie....

Racuszki rzucane

Dodane przez: 2milutka

Racuszki rzucane

Racuszki drożdżowe rzucane łyżką...

racuszki

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Budyniowe racuszki

Pomysł na szybkie i pyszne śniadanko?...

Polukrowane pączki hiszpańskie

Dodane przez: Golbuś

Pączki hiszpańskie

Błyskawicznie się je robi i jeszcze...

image-26krl0f

Dodane przez: Magdalena B

pączki hiszpańskie

Pomysł na pączki powstał kiedy...

Racuszki

Dodane przez: kasia130598

Racuszki

Bardzo pyszny deser.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE