* 1/2 szklanki wody
* 1/2 szklanki mleka
* 5 łyżek oliwy z oliwek
* szczypta soli
* 1/2 łyżeczki soku z cytryny
* 1 szklanka mąki
* 4 duże jajka
* olej lub oliwa z oliwek do smażenia
* kilka kostek białej i czarnej czekolady
Sposób przygotowania przepisu:
Racuszki hiszpańskie
1.
W garnku zagotować mleko, wodę, oliwę z oliwek, sól i sok z cytryny. Wsypać całą mąkę, zmniejszyć płomień i energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i utworzy gładką kulę. Podgrzewać przez około 2 - 3 minuty, obracając ciasto. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Ciasto przełożyć do miski, wbijać kolejno jajka i miksować. Ciasto powinno być jednolite. Rozgrzać olej i wkładać do niego po małej łyżeczce ciasta. Racuszki smażyć na odpowiednio dużym ogniu, na złoty kolor przez około 3 minuty. Ciasto powinno urosnąć i być puste w środku. Na koniec roztopić czekoladę i polać nią racuszki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze