Gołąbki z sosem jogurtowo - grzybowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sprawdzone i tradycyjne danie polskiej kuchni, które przypomina smaki dzieciństwa.

  • 60 min

Składniki:

  • - mała główka kapusty włoskiej
    - ryż pełnoziarnisty - 250 g
    - mięso mielone (wieprzowo - wołowe) - 500 g
    - cebula
    - olej rzepakowy
    - sól, pieprz
    - tymianek, cząber, majeranek, koperek
    - sos sojowy (opcjonalnie)
    - mielona słodka papryka
    - papryczka chili
    - bulion
    SKŁADNIKI NA SOS JOGURTOWO - GRZYBOWY:
    - suszone grzyby
    - jogurt naturalny
    - sos sojowy
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z sosem jogurtowo - grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy, wycinamy głąb i parzymy w lekko osolonej wodzie, tak aby liście nabrały odpowiedniej miękkości do zawijania (nie łamały się).

    Do miski dodajemy ryż ugotowany al dente, mięso mielone i podsmażoną na oleju cebulkę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, suszonymi przyprawami: tymiankiem, cząbrem, majerankiem, koperkiem, papryką słodką i papryczką chili oraz sosem sojowym.

    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków.
  • 2. Następnie porcję farszu kładziemy na liść kapusty i zawijamy, pamiętając wcześniej o ścięciu grubszej części z liścia.

    Na dno szybkowaru kładziemy liście kapusty, a na nich ściśle układamy gołąbki. Zalewamy bulionem, tak aby wszystkie gołąbki zostały przykryte i gotujemy około 15 min, licząc czas od momentu parowania / gwizdania szybkowaru.
  • 3. Przygotowanie sosu jogurtowo - grzybowego:

    Namoczone wcześniej grzyby przekładamy do garnka razem z wodą, w której się moczyły i gotujemy do momentu aż nabiorą odpowiedniej miękkości.
    Następnie dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
    Można dodać także podsmażoną cebulkę i odrobinę bulionu.

    Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Gołąbki najlepsze są na drugi dzień podpiekane w piekarniku :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować