Gołąbki po żydowsku

4.5 (173 ocen)

Te efektowne gołąbki podaje się u nas na przyjęciach.

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty białej
    2 jajka
    3 cebule
    3 torebki ryżu
    15 dag rodzynek
    4 łyżki masła
    łyżka mąki ziemniaczanej
    sok z jednej cytryny
    2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    grzybowa kostka rosołowa
    1/2 szklanki śmietany
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić i wyciąć głąb. Włożyć na kilka minut do osolonego i ocukrzonego wrzątku aby liście nie co zmiękły.
  • 2. Ryż gotować w rosole z kostki 10 min, odcedzić. Jedną cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach,pozostałe pokroić w cienkie plasterki. Rodzynki umyć w ciepłej wodzie i osuszyć. Jajka ubić ze szczyptą soli i pieprzu,wymieszać ze startą cebulą , ryżem i połową rodzynek.
  • 3. Na każdy liść kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki. W płaskiej formie do zawijania stopić masło, obsmażyć gołąbki na złoty kolor, i wyjąć. Na tłuszczu udusić cebulę i ułożyć na niej gołąbki. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dwoma łyżkami zimnej wody,dodać dwie szklanki wrzącej wody,doprawić sokiem z cytryny,cukrem,cynamonem i łyżeczką soli. Zalać sosem gołąbki i posypać pozostałymi rodzynkami.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni , wstawić gołąbki i piec ok.godziny.

Porady

Przed podaniem gołąbki można polać śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować