Torcik śmietankowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten pyszny,lekki, i łatwy do zrobienia smakołyk uwielbia cała moja rodzina.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - szklanka cukru
    - szklanka mąki
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - łyżeczka octu

    Krem śmietankowy:
    - 3/4 l śmietany kremówki
    - galaretka wiśniowa , agrestowa i pomarańczowa

Torcik śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek.
    Żółtka wymieszać z octem oraz proszkiem do pieczenia.
    Białka ubić na sztywno.
    Ubijając dodać cukier , oraz żółtka.
    Następnie porcjami dodawać mąkę i lekko wymieszać.
    Ciasto wylać do nasmarowanej tortownicy.
    Piec 40 min w temp 180 stopni.
    Po wystudzeniu przekroić na 3 części.
  • 2. Galaretkę wiśniową i agrestową rozpuścić osobno w 2 szklankach wrzącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.
    Galaretkę pomarańczową przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • 3. Śmietanę kremówkę ubić i podzielić na 2 części. Do jednej dodać tężejącą galaretkę wiśniową , a do drugiej tężejącą galaretkę agrestową.
    Wymieszać. Kremami przełożyć biszkopty.
    Na wierzch wylać tężejącą galaretkę pomarańczową.
    Tort schłodzić w lodówce.

Porady

Do kremu można użyć galaretek o różnych smakach. W wersji luksusowej do kremów można użyć pokrojonych w kostkę owoców np: ananasa , brzoskwiń.

Komentarze

Podobne przepisy