Torcik śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka wymieszać z octem oraz proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno.
Ubijając dodać cukier , oraz żółtka.
Następnie porcjami dodawać mąkę i lekko wymieszać.
Ciasto wylać do nasmarowanej tortownicy.
Piec 40 min w temp 180 stopni.
Po wystudzeniu przekroić na 3 części.
2.Galaretkę wiśniową i agrestową rozpuścić osobno w 2 szklankach wrzącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Galaretkę pomarańczową przygotować według przepisu na opakowaniu.
3.Śmietanę kremówkę ubić i podzielić na 2 części. Do jednej dodać tężejącą galaretkę wiśniową , a do drugiej tężejącą galaretkę agrestową.
Wymieszać. Kremami przełożyć biszkopty.
Na wierzch wylać tężejącą galaretkę pomarańczową.
Tort schłodzić w lodówce.
Porady
Do kremu można użyć galaretek o różnych smakach. W wersji luksusowej do kremów można użyć pokrojonych w kostkę owoców np: ananasa , brzoskwiń.
Komentarze