Gołąbki po mołdawsku

0 (0 ocen)

Wyśmienite pieczone mołdawskie gołąbki. Różnią się nieco od tradycyjnych polskich gołąbków, jednak ta różnorodność składników i "inność" są tylko na plus. Polecam.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
    25 dkg ryżu
    1 łyżka kaszy gryczanej
    2 marchewki
    2 pomidory
    oliwa z oliwek
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    1 główka kapusty
    ok. 0,6-1l bulionu
    sól, pieprz, przyprawa do pieczeni, papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki po mołdawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę blanszować, rozebrać główkę na pojedyncze liście.
  • 2. Ryż i kaszę ugotować w osolonej wodzie (nie przegotowując).
  • 3. Umyte mięso pokroić w drobną kostkę.
  • 4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  • 5. Marchew i cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  • 6. Mięso przyprawić przyprawą do pieczeni (ewentualnie inną przyprawą do mięs) i dusić przez chwilę. Dodać marchew, cebulę i dusić na oliwie pod koniec dodając pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
  • 7. Wszystkie składniki wymieszać z ugotowanym ryżem i kaszą, ewentualnie doprawić do smaku.
  • 8. Na liść kapusty nakładać przygotowany farsz, zawinąć.
  • 9. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć liście kapusty, następnie gołąbki, przykryć je liśćmi i podlać bulionem. Dusić przez 1,5-2 godz. w piekarniku w temp. 180st (można co jakiś czas podlewać bulionem). Następnie zmniejszamy temp. do 100st. lub mniej i zostawiamy przykryte naczynie z gołąbkami na całą noc.

Porady

Gołąbki najlepiej smakują z tradycyjnego wiejskiego pieca, więc jeśli ktoś ma do takiego dostęp, polecam wypróbować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować