Kotlety po mołdawsku

5 (179 ocen)

To propozycja na soczyste i pyszne danie wywodzące się z kuchni mołdawskiej. Idealnie komponują się ze smażonymi ziemniakami lub z warzywną surówką.

Składniki:

  • 300g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka)
    2 jajka
    1 łyżka mleka
    5-6 łyżek mąki
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety po mołdawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić na maszynce do mięsa o grubych oczkach. Wbić jedno jajko. Doprawić pieprzem i solą. Wymieszać dokładnie.
  • 2. Z mięsa uformować płaskie kotlety (u mnie wyszło 8 sztuk) i odstawić do lodówki na ok. 15-20 min.
  • 3. Przygotować 2 talerze: jeden z mąką, drugi z jajkiem i mlekiem (wcześniej wymieszać i doprawić pieprzem i solą). Kotlety obtaczać w mące, potem w jajku i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe kotlety wyłożyć na listkach sałaty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować