Przed przekrojeniem wyglądają jak tradycyjne gołąbki, jednak w środku zamiast mielonego mięsa ukryta jest soczysta karkówka, młode ziemniaki i kolorowa słodka papryka.
30 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
młoda kapusta
1 kg karkówki w plastrach
500 g młodych ziemniaków
2 cebule
papryka ramiro czerwona
papryka żółta
sól ziołowa
pieprz ziołowy
pieprz czarny
200 ml bulionu warzywnego lub wody
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
liść laurowy
ziele angielskie
koperek
Gołąbki nadziewane plastrami karkówki, ziemniakami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze sparzonych liści kapusty wycinamy nerwy.
Plastry karkówki nacinamy. Posypujemy przyprawami.Warzywa kroimy cienko na mandolinie.
Na liściu układamy plaster mięsa, plastry ziemniaka, cebuli i papryki.
Najpierw zwijamy mięso tak, żeby warzywa były w środku, a następnie owijamy kapustą.
Gołąbki układamy ciasno w garnku żeliwnym. Zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy i rozkruszone ziele angielskie. Garnek przykrywamy. Pieczemy przez godzinę w 180°C, następnie wlewamy kwaśną wiejską śmietanę i zapiekamy jeszcze 10-15 minut. Gołąbki podajemy polane sosem śmietanowym i posypujemy koperkiem. Smacznego.
Komentarze