Gołąbki nadziewane plastrami karkówki, ziemniakami i papryką

4.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Przed przekrojeniem wyglądają jak tradycyjne gołąbki, jednak w środku zamiast mielonego mięsa ukryta jest soczysta karkówka, młode ziemniaki i kolorowa słodka papryka.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • młoda kapusta
    1 kg karkówki w plastrach
    500 g młodych ziemniaków
    2 cebule
    papryka ramiro czerwona
    papryka żółta
    sól ziołowa
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    200 ml bulionu warzywnego lub wody
    200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    liść laurowy
    ziele angielskie
    koperek
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki nadziewane plastrami karkówki, ziemniakami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze sparzonych liści kapusty wycinamy nerwy.
    Plastry karkówki nacinamy. Posypujemy przyprawami.Warzywa kroimy cienko na mandolinie.
    Na liściu układamy plaster mięsa, plastry ziemniaka, cebuli i papryki.
    Najpierw zwijamy mięso tak, żeby warzywa były w środku, a następnie owijamy kapustą.

    Gołąbki układamy ciasno w garnku żeliwnym. Zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy i rozkruszone ziele angielskie. Garnek przykrywamy. Pieczemy przez godzinę w 180°C, następnie wlewamy kwaśną wiejską śmietanę i zapiekamy jeszcze 10-15 minut. Gołąbki podajemy polane sosem śmietanowym i posypujemy koperkiem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować