Gołąbki mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy,solimy i odstawiamy aż puści sok. Kasze gotujemy na sypko. Cebule smażymy na oleju na złoty kolor. Gdy wystygnie kasza wkładamy ją do większego naczynia.
2.Kapustę mocno odciskamy i wkładamy do kaszy następnie wkładamy pokrojony szczypiorek i usmażoną cebulę. Mieszamy,a następnie wkładamy do tego mięso mielone,jajka, bułkę tartą,doprawiamy pieprzem, czosnkiem(soli nie trzeba bo była kapusta solona). Wyrabiamy jak na kotlety. Gdyby się jeszcze nie kleiło to można dosypać jeszcze bułki tartej
3.Formujemy kotleciki i panierujemy w bułce tartej,smażymy na oleju na złoty kolor.
Porady
Do gołąbków można użyć ryżu lub kaszy jęczmiennej.
Komentarze