Farsz z kaszą jaglaną, pieczarkami, cebulą i boczkiem, zawinięty w liść kapusty -jak gołąbek, natomiast panierowany w jajku z mlekiem oraz mieszance sezamu i bułki tartej, smażony jak krokiet.
Składniki:
kasza jaglana 1 szklanka
masło 1 łyżka
pieczarki 12 sztuk
cebula duża 2 sztuki
boczek wędzony 6 plastrów
kapusta potrzebnych będzie 10 liści
sól i pieprz (do smaku)
zioła prowansalskie 1 łyżka
Jajko 1 sztuka
sezam 10 łyżek
bułka tarta 10 łyżek
olej 0.5 szklanki
mleko 2 łyżeczki
Gołąbki + krokiety = gołąbko-krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody z dodatkiem łyżki masła. Studzimy.
2.Kapustę z wyciętym głębiem gotujemy lekko w posolonym wrzątku, odcinając kolejno liście do gołąbków. Liście mają być lekko miękkie, ale nie twarde.
3.Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy razem z pieczarkami na łyżce oleju.
Boczek wędzony kroimy w kostkę i przesmażamy.
4.Mieszamy kaszę jaglaną z pieczarkami, cebulą i boczkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
5.Gotowy farsz zawijamy w liście kapusty (wcześniej zgrubienia na kapuście wycinamy) i tworzymy gołąbki.
6.Jajko rozkłócamy razem z mlekiem. Sezam mieszamy z bułką tartą.
Gołąbki panierujemy w jajku, następnie w sezamie z bułką tartą i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju/oliwe - tak jak krokiety. Możemy spożywać ze sosem, ale nam w domu najlepiej smakują same.....
Komentarze