Gołąbki + krokiety = gołąbko-krokiety

4.5 (143 ocen)

Farsz z kaszą jaglaną, pieczarkami, cebulą i boczkiem, zawinięty w liść kapusty -jak gołąbek, natomiast panierowany w jajku z mlekiem oraz mieszance sezamu i bułki tartej, smażony jak krokiet.

Składniki:

  • kasza jaglana 1 szklanka
    masło 1 łyżka
    pieczarki 12 sztuk
    cebula duża 2 sztuki
    boczek wędzony 6 plastrów
    kapusta potrzebnych będzie 10 liści
    sól i pieprz (do smaku)
    zioła prowansalskie 1 łyżka
    Jajko 1 sztuka
    sezam 10 łyżek
    bułka tarta 10 łyżek
    olej 0.5 szklanki
    mleko 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki + krokiety = gołąbko-krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody z dodatkiem łyżki masła. Studzimy.
  • 2. Kapustę z wyciętym głębiem gotujemy lekko w posolonym wrzątku, odcinając kolejno liście do gołąbków. Liście mają być lekko miękkie, ale nie twarde.
  • 3. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy razem z pieczarkami na łyżce oleju.

    Boczek wędzony kroimy w kostkę i przesmażamy.

  • 4. Mieszamy kaszę jaglaną z pieczarkami, cebulą i boczkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

  • 5. Gotowy farsz zawijamy w liście kapusty (wcześniej zgrubienia na kapuście wycinamy) i tworzymy gołąbki.

  • 6. Jajko rozkłócamy razem z mlekiem. Sezam mieszamy z bułką tartą.

    Gołąbki panierujemy w jajku, następnie w sezamie z bułką tartą i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju/oliwe - tak jak krokiety. Możemy spożywać ze sosem, ale nam w domu najlepiej smakują same.....

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować