Gołąbki a'la krokiety

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Czasem mam ochotę na 2 dania jednocześnie, tym razem w formie kompromisu dla krokietów i gołąbków powstało to danie. Na bazie mięsa i warzyw z rosołu.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 12 liści kapusty pekińskiej
    około 1 szklanki bułki tartej
    1 jajo

    farsz:
    około 200 g pokrojonych warzyw z rosołu :marchewka, cebula, pietruszka, seler
    około 300 g pokrojonego mięsa z rosołu, bez skóry, tłuszczu
    pieprz, gałka muszkatołowa, sól, tymianek
    2 łyżki śmietany 25%

    olej do smażenia
    kostki lodu - woreczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki a'la krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki a'la krokiety 1. Warzywa i mięso kroimy na dosyć drobną kostkę, dosypujemy przyprawy, śmietanę i miksujemy.
  • Gołąbki a'la krokiety 2. Uzyskaną masę przekładamy do lodówki - by schłodziła się (ułatwi to nakładanie)
  • Gołąbki a'la krokiety 3. W czasie gdy masa tężeje w lodówce, w czajniku zagotowujemy wodę (pełny czajnik - około 1,5l wrzątku. przygotowujemy 2 miski - w jednej zimną wodę z lodem. Odrywamy 6 liści , płuczemy je w zimnej wodzie, następnie czyste liście przekładamy do miski do której wsypujemy łyżeczkę soli i wlewamy wrzątek. Po chwili, gdy liście zmiękną przekładamy do miski z zimną wodą i lodem - by nie traciły koloru
  • Gołąbki a'la krokiety 4. Liście pekinki odcedzamy i zaczynamy formować gołąbki ze schłodzonym farszem
  • Gołąbki a'la krokiety 5. Zawinięte gołąbki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Zaraz po obtoczeniu smażymy ze wszystkich stron
  • Gołąbki a'la krokiety 6. Po usmażeniu na chwilę przekładamy na ręcznik papierowy - by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy gorące

Porady

Ja wykorzystałam mięso z królika, które ma delikatny smak, dlatego głównym aromatem był świeży tymianek i odrobina gałki z pieprzem, ale w takich gołąbkach świetnie komponuje się mięso z rosołu zarówno drobiowe jak mieszanka wołowiny z drobiem. Z tej porcji powstaje 12 gołąbków, które nie wymagają długiego smażenia, bo farsz był gotowany, a jedyną surową rzeczą jest jajko w panierce. Na jeden liść kapusty nakładałam 2 łyżeczki farszu, przy większej ilości źle się zawijają. Obtaczam w jajku i bułce dopiero przed smażeniem, żeby panierka nie odpadała - wtedy wierzch jest chrupiący jak przy tradycyjnych krokietach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować