Gołąbki bez zawijania z tartą kapustą

4.5 (145 ocen)

Bardzo smaczne i szybkie gołąbki z dodatkiem tartej kapusty w sosie pomidorowym, najlepiej smakują podane z ziemniakami.

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa mielonego
    0,5 główki białej kapusty
    2 kajzerki
    Mleko do namoczenia kajzerek
    3 jajka
    Sól, pieprz
    5 ziaren pieprzu
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    0,5 litra przecieru pomidorowego
    3 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki śmietany 18%
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania z tartą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy, odstawiamy na 20 minut, odciskamy z nadmiaru soku. Kajzerki namaczamy w mleku, odciskamy, dodajemy razem z kapustą do mięsa mielonego, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy owalne gołąbki, obsmażamy na oleju na złoty kolor z obydwu stron, przekładamy do garnka, wlewamy przecier pomidorowy, uzupełniamy wodą w takiej ilości żeby przykryła gołąbki, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe. Gotujemy przez 30 minut, zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować