Gołąbki babci Frani

4 (1 ocen)

  • 60 min

Moja teściowamając 5 dzieci musiała tak gotować by bylo smacznie i tanio i dużo , do mięsa dodała kaszę , ryż , pieczarki,, mortadelę i z niewielkiej ilości mięsa powstawało dużo gołąbków.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego, 30 dkg pieczarek, 30 dgk mortadeli , 1 op. kaszy jęczmienniej,ok 100 gr, 1 op ryżu 100 gr, 2 cebule, duża kapusta ok 1.1/2 kg,2-3 kromki suchego chleba,2 jajka.,Przyprawy , wegeta, sól, pieprz, 2 kostki rosołowe
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki babci frani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki babci Frani 1. Kaszę , ryż gotujemy z niewielką ilością soli.Studzimy .Chleb moczymy w wodzie.Kapustę gotujemy w osolonej aż zmiękną liście .Cebulę , pieczarki , mortadelę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju , ciągle mieszając by się nie zarumieniły.Gdy wszystko będzie zimne , dokładamy do mielonego mięsa , dodajemy jajka i wyrabiamy na gładką masę.Doprawiamy przyprawamy w/g smaku
    Nakładamy na miękkie liście i robimy gołąbki .Na dno garnka układamy pozostałe liście na nich układamy gołąbki , zalewamy wodą , dokładamy kostki rosołowe i gotujemy pod przykryciem .Można zrobić w sosie pomidorowym.

Porady

Z liści kapuściamych odkrawam twarde części .Lepiej się wtedy zawija gołąbki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować