Gofry drożdżowe

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Ten przepis zawsze się sprawdza. Szybki i pożywny posiłek.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 gofry:
    70 g mąki pszennej
    15 g świeżych drożdży
    125 ml mleka
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru
    15 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, aby było letnie. Rozpuścić w nim drożdże, i cukier. Odstawić na 5 min, do spienienia.
  • 2. W tym czasie mąkę połączyć z jajkiem. Dodać spienione drożdże oraz roztopione masło.
  • 3. Odstawić do wyrośnięcia na 40 min, lub wstawić do lodówki na całą noc.
  • 4. Gofrownicę wysmarować olejem, kłaść po dużej łyżce (lub półtora łyżki) na środek płytki. Piec około 5 min, aż z gofrownicy przestanie lecieć para.
  • 5. Podawać ze słodkimi dodatkami - ubitą słodką śmietaną i owocami.

Porady

Do ciasta na gofry można dodać pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy, które wzbogacą smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować