Spaghetti z zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ekspresowe danie, nie tylko dla wegetarian!

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szkl. nieugotowanego makaronu spaghetti
    2 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    300 ml mleka
    50 ml śmietany kremówki 30 %
    125 g sera mascarpone
    1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
    3/4 szkl. groszku cukrowego mrożonego
    sól, pieprz, zioła do smaku

Spaghetti z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente.

    Groszek gotujemy przez około 5 minut w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru (po około 1/2 łyżeczki).
  • 2. W garnku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i smażymy przez około 0,5 minuty. Wlewamy mleko cały czas mieszając, pilnując aby nie powstały grudki. Gdy sos delikatnie zgęstnieje odstawiamy garnek na bok i wlewamy śmietanę kremówkę. Wrzucamy ser mascarpone i dokładnie mieszamy. Garnek z powrotem kładziemy na gazie. Wsypujemy zioła. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • spaghetti 3. Na patelnię wkładamy makaron i groszek. Wszystko mieszamy, przekładamy na talerze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy