GĄSKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

0 (0 ocen)

Tak przygotowane ciasto francuskie na pewno zachęci każdego do jedzenia.Najlepszy w tym wszystkim jest farsz z gąskami.

Składniki:

  • 1 op.ciasta francuskiego
    1 szk.odgotowanych gąsek
    5 dkg.polędwicy łososiowej
    1 mała marchew
    - kawałek selera
    - kawałek pietruszki
    1 mała cebula
    - kilka gałązek natki pietruszki
    1 jajko
    1 łyżka masła
    1 kostka rosołowa
    pieprz do smaku,masło do posmarowania naczynia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gąski w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gąski w cieście francuskim 1. Grzyby oczyścić,umyć,pokroić w mniejsze kawałki,zalać wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu 1 min.odcedzić i przelać przez sito zimną wodą
  • gąski w cieście francuskim 2. Przygotować pozostałe składniki.Marchew,seler,por,zetrzeć na tarce o grubych,oczkach.Cebulę i polędwice pokroić w kostkę.Natkę pietruszki posiekać.
  • gąski w cieście francuskim 3. Na patelni rozgrzać masło,zeszklić cebulę,dodać polędwicę i chwilę smażyć
  • gąski w cieście francuskim 4. Dodać startą włoszczyznę i smażyć do czasu odparowania wody i zeszklenia się warzyw.
  • gąski w cieście francuskim 5. Całość zalać wywarem rosołowym sporządzonym z kostki rosołowej rozprowadzonej w 1 szk.gorącej wody.
  • gąski w cieście francuskim 6. Smażyć całość do czasu odparowania płynów,przyprawić pieprzem do smaku,wsypać natkę pietruszki,wymieszać i pozostawić do przestudzenia.
  • gąski w cieście francuskim 7. Ciasto francuskie rozwinąć,dociąć do wielkości naczynia lub blaszki do pieczenia.Naczynie posmarować masłem,ułożyć ciasto i po nakłuwać widelcem.
  • gąski w cieście francuskim 8. Rozprowadzić równomiernie farsz z gąsek.
  • gąski w cieście francuskim 9. Pozostałe ciasto pokroić w paski,ułożyć na farszu w np.kratkę,ozdobić różyczkami sporządzonymi z pozostałego ciasta.Całość posmarować rozmąconym jajkiem.Różyczki posypać papryką mieloną.
  • gąski w cieście francuskim 10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20 min.Podawać gorące.Na zimno jest też dobre.

Porady

Skorzystałam z rady Joanny i dodałam do farszu zamiast innej przyprawy kostkę rosołową rozprowadzoną w gorącej wodzie.Nie należy już do potrawy dodawać soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować