Galuszka z boczkiem

4.5 (157 ocen)

  • 20 min

Galuszka (po węgiersku galuska) to rodzaj klusek półfrancuskich. Przepis dostałam podczas pobytu na Węgrzech od gospodyni, która gościła moją rodzinę.

  • 20 min

Składniki:

  • - 35 dkg mąki pszennej
    - 6 dkg masła
    - 2 jajka
    - 200 ml wody
    - sól do smaku
    - 20 dkg plastrów boczku wędzonego
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Galuszka z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galuszka z boczkiem 1. - Utrzeć masło, dodawać po jajku. Posolić.
    - Wsypać po trochu mąkę na przemian z wodą i miksować.
    - Masa ma być dość gęsta.
    - Zagotować w garnku wodę z solą.
    - Ja używam do robienia kluseczek specjalnego sita z lejkiem, ale można robić kluski kładzione. Maczać w gorącej wodzie łyżkę i oddzielać małe kluseczki prosto do wrzątku.
    - Poczekać aż kluski wypłyną na powierzchnię i gotować partiami ok. 2 minut.
    - Boczek pokroić w paski i usmażyć na chrupko. Posypać galuszkę.

Porady

Zakupiłam na węgierskim targu sitko do kluseczek i od tamtej pory danie to często gości w mojej kuchni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować