Galette z rabarbarem i gruszką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Lato, lato i jeszcze raz lato a co za nim idzie pyszne ciasto owocowe. Galette to inaczej tarta na kruchym spodzie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 250 gram mąki pszennej
    50 gram cukru
    2 żółtka
    120 gram zimnego masła

    Masa twarogowa:

    500 gram twarogu na sernik
    4 łyżek cukru
    2 żółtka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    4 krople aromatu waniliowego

    Dodatkowo:

    1 gruszka
    szklanka piwa Somersby
    konfitura z rabarbaru
    2 kłącza rabarbaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Galette z rabarbarem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni...
    Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy dwa budynie i aromat waniliowy oraz utarte żółtka i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.
  • image-0io4p8m 3. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki i zalewamy piwem.
  • image-0mtp3nh 4. Na ściereczce ( żeby łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice.
  • image-1a8twbr 5. Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą przykładamy do ciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek.
  • image-0an1knj 6. Smarujemy nasze ciasto konfiturą z rabarbaru układamy pokrojony w kostki świeży rabarbar
  • image-03rcub9 7. Następnie zalewamy masą sernikową a na wierzch układamy plasterki gruszki.
    Boki ciasta nakładamy na ciasto i lekko przyciskamy.

    Pieczemy około 45 min w tem 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować