Galette z rabarbarem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni...
Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.
2.Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy dwa budynie i aromat waniliowy oraz utarte żółtka i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.
3.Gruszkę kroimy w cienkie plasterki i zalewamy piwem.
4.Na ściereczce ( żeby łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice.
5.Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą przykładamy do ciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek.
6.Smarujemy nasze ciasto konfiturą z rabarbaru układamy pokrojony w kostki świeży rabarbar
7.Następnie zalewamy masą sernikową a na wierzch układamy plasterki gruszki.
Boki ciasta nakładamy na ciasto i lekko przyciskamy.
Komentarze