Galette z rabarbarem i nutą imbiru

  • wyświetlono: 73 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Słodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą kwaskowego, orzeźwiającego rabarbaru i świeżego, pachnącego cytrusami imbiru to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser.

Ewelina Marcin
  • 8 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
240g mąki pszennej
130g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Farsz:
350g rabarbaru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
3-4 cm imbiru
1 łyżka bułki tartej

Kruszonka:
40g mąki pszennej
20g cukru
20g masła ekstra

Dodatkowo:
cukier brązowy do posypania brzegów
jajko do posmarowania brzegów
cukier puder do posypania tarty
olej do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania przepisu:

Galette z rabarbarem i nutą imbiru

  • 1. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem brązowym, cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną, starty imbir i dokładnie wymieszać.
  • 2. Kruszonka:
    Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
  • Galette z rabarbarem i nutą imbiru3. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Następnie dodać jajko i zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 40-50minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 34cm.
  • Galette z rabarbarem i nutą imbiru4. Środek ciasta wyłożyć wcześniej przygotowanym rabarbarem, posypać kruszonką, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
  • Galette z rabarbarem i nutą imbiru5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35minut.
  • Galette z rabarbarem i nutą imbiru6. Galette ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tartaszybkado kawkitarta z rabarbaremgalettegalette z rabarbarem
 

Komentarze

Podobne przepisy

tarta z łososiem i buraczkami

Dodane przez: Jelonka

Tarta z łososiem wędzonym, buraczkami i serem...

Lekka tarta o dość intensywnym...

Tarta z fasolką szparagową i bobem

Dodane przez: mysza75

Tarta z fasolką szparagową i bobem

Tarta powstała na brak pomysłu...

Wytrawne galette z cukinią i białym serem

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wytrawne galette z cukinią i białym serem

Słodko - słona tarta o nieregularnych...

Quiche z jaglanymi pulpecikami owiniętymi cukinią i orzechami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Quiche z jaglanymi pulpecikami owiniętymi...

Quiche to wywodząca się z kuchni...

Tarta budyniowa z bezą i czekoladą

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tarta budyniowa z bezą i czekoladą

Tarta zawsze wychodzi jest pyszna...

Wiosenna Tarta z Gruszka, Jarmużem i Łososiem

Dodane przez: Justyna sendus

Wiosenna Tarta z Gruszka, Jarmużem i Łososiem

Wiosenna Tarta z Gruszka, Jarmużem...