Galaretkowiec na biszkopcie

4.5 (192 ocen)

Lekkie ciasto biszkoptowe z bitą śmietanką i galaretkami na każdą okazję.

Składniki:

  • CIASTO
    jajka - 6 szt
    mąka - 1 szkl
    cukier - 1 szkl
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    olej - 1 łyżeczka
    ocet - 1 łyżeczka
    sól- szczypta
    tłuszcz do formy
    PIANKA
    2 opak śmietanki śnieżka
    2 opak- galaretki truskawkowej
    400 ml zimnego mleka
    0,5 l wrzącej wody
    DODATKOWO
    galaretka zielona - 2 opak
    galaretka truskawkowa - 1 opak
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Galaretkowiec na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli, ubijać, dodając po trochu cukru.
  • 2. Gdy piana jest sztywna, dodawać stopniowo żółtka, olej i ocet, dalej ubijając.
  • 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
  • 4. Wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach ( 25x 36 cm ), wylać ciasto, włożyć do piekarnika, piec około 30 minut w 175 stop.
  • 5. Upieczony biszkopt ostudzić, przekroić.
  • 6. PIANKA
    Każdą galaretkę rozmieszać oddzielnie w szklance gotowanej wody, wylać galaretki do płaskiego naczynia, odstawić do całkowitego stężenia.
    Galaretki pokroić w kostkę.
  • 7. Galaretki dwie truskawkowe, rozpuścić w pół litra wody, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 8. Śnieżkę wsypać do wysokiej miski, wlać mleko, ubić na sztywno.
  • 9. Następnie dodawać lekko stężoną galaretkę truskawkową, dalej ubijać.
  • 10. Piankę wymieszać z pokrojonymi galaretkami.
  • 11. Wyłożyć piankę z galaretkami na pierwszą część biszkoptu, przykryć drugą częścia, posypać ciasto cukrem pudrem. Odstawić ciasto do lodówki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować