Składniki na 2 keksówki o wymiarach 10x30:
2 całe nogi z kurczaka
2 nóżki wieprzowe najlepiej przednie lub ok. 4 łyżek żelatyny
1 golonka wieprzowa
1 przypalona cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek łodygi pora
¼ selera
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Vegeta
Sól, pieprz
Dodatkowe składniki na galaretkę:
Puszka zielonego groszku
7 jajek
Ok. 400g marynowanych pieczarek
Marchewka z wywaru
Świeża pietruszka
Galaretka z marynowanymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włożyć do garnka umyte całe mięso drobiowe i wieprzowe. Zagotować, zebrać szumowiny i dać włoszczyznę razem z przyprawami. Gotować do miękkości mięsa. Po tym czasie wyjąć mięso i warzywa, a wywar przelać przez sito. Nie trzeba dawać do wywaru żelatyny jeżeli były gotowane nogi wieprzowe. Nogi z kurczaka i golonkę obieramy z kości i rwiemy na małe kawałeczki. Wywar doprawiamy według własnego smaku.
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Dno posypać natką pietruszki, następnie ułożyć ściśle w rzędzie pieczarki. Boki obsypać groszkiem, ułożyć kawałki mięsa. Delikatnie zalać wywarem. Odstawić do lodówki aby galaretka stężała. Po tym czasie na środku ułożyć połówki jajek, położyć po bokach marchewkę. Ponownie zalać wywarem. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem odwrócić do góry dnem i pokroić w plastry.
Komentarze