GALARETA Z SZYNKI I WARZYW W OSŁONCE BARIEROWEJ

  • wyświetlono: 2068 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Czasami zostaje mi w lodowce jakaś końcówka wędlin , trochę zaczętych puszek z warzywami, czy słoika z ogórkami. Robię wtedy mocno stężałą galaretę w osłonkach barierowych, którą potem kroję w plastry.

W kuchni Danusi

Składniki

--- 30- 35 dkg szynki gotowanej lub innych wędlin ( miałam troszkę półgęska parzonego i troszkę szynki z piersi indyczej)
--- 2 średnie ogórki- korniszony
--- 2 duże płaty papryki konserwowej
--- kilka sztuk małych kolb kukurydzy ze słoiczka ( 6- 7)
--- ½ puszki kukurydzy złocistej
--- 2 kopiaste łyżki kaparów ( kto nie lubi może dać np. groszek konserwowy)
--- 2 szklanki wody
--- 2 szklanki chudego rosołu ( miałam zamrożony)
--- 14 płaskich łyżeczek żelatyny
--- sól i pieprz
--- można dodać ząbek czosnku
--- osłonka barierowa
--- sznurek do zawiązania

Sposób przygotowania przepisu:

GALARETA Z SZYNKI I WARZYW W OSŁONCE BARIEROWEJ

  • Przygotowanie składników1. 1) Wędlinę pokroić w większą kostkę. Wodę i rosół wlać do rondla- zagotować .
    2) Do gorącego zdjętego z ognia wywaru wsypać 14 płaskich łyżeczek żelatyny i dobrze rozpuścić, doprawić solą i pieprzem.
    3) Korniszony, paprykę konserwową pokroić w kostkę, kolby kukurydzy na większe kawałki, pozostałe warzywa odcedzić z zalewy. Ewentualny ząbek czosnku drobniutko posiekać.
  • drugi etap przygotowania2. 4) Wszystko dodać do rosołu i przelać do szerszej miski. Schłodzić do momentu kiedy galareta zaczyna dość mocno krzepnąć- musi być widać skrzepnięte kawałki i troszkę luźniejsze- wymieszać. Pozwala to na równomierne rozłożenie w galarecie szynki i warzyw. Po prostu nie mamy roboty z ciągłym obracaniem osłonki.
    5) Osłonkę barierową z jednej strony dobrze zawiązać, podwinąć koniec i jeszcze raz zawiązać. Włożyć do wyższego garnka i wlać nabierką do zupy całą zawartość galarety. Drugi koniec zawiązać jak pierwszy pozostawiając pętlę do powieszenia.
  • Napełniona i zawiązana osłonka3. 6) Balot z warzywami i szynką powiesić i pozostawić do całkowitego zakrzepnięcia w chłodnym miejscu. Włożyć do lodówki na 12 godzin, żeby całość dobrze zakrzepła.
    7) Przy porcjowaniu na plastry rozcinamy tylko tyle folii ile potrzeba- resztę pozostawiamy z osłonką i przechowujemy w lodówce. Kroimy bardzo ostrym nożem na grubsze plastry.

Porady

Spotkałam się w sieci ze sposobem wlewania do petów po wodzie mineralnej. Niektórzy robią również w petach wędliny domowe np. domowy salceson, szynkę mielonkę itp.
To jest niedopuszczalne , ponieważ butelki po wodzie nie nadają się do żadnych potraw.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzugalareta

Komentarze

Podobne przepisy

image-0kwhli4

Dodane przez: monisia1985

Torcik z galarety z warzywami i szynką

Ten nietypowy torcik powstał z...

Szynka w galarecie z szynkowara

Dodane przez: Joanna Kryla

Szynka w galarecie z szynkowara

Smaczna domowa szyneczka, bardzo...

roladki

Dodane przez: viki2903

Roladki z szynki w galarecie

Roladki z szynki w galarecie

Roladki z szynki w galarecie

Dodane przez: bogusia82

Roladki z szynki w galarecie

Roladki możemy przyrządzić na sylwestra...

Galareta z szynką, jajkami i warzywami.

Dodane przez: neliada

Galareta z szynką, jajkami i warzywami

Smaczna i efektowna, doskonała...

Roladki z szynki w galarecie

Dodane przez: bronislawa70

Roladki z szynki w galarecie

Przekąska na zimno.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE