Galareta z kaczki

4.5 (189 ocen)

Najlepsze do galarety są wieprzowe nóżki, ale ja dziś proponuję wam wypróbować galaretę z kaczki, smakuje równie świetnie jak tradycyjne "zimne nóżki", a moja propozycja podania w sylikonowych foremkach po mufinach spodoba się na pewno niejednej osobie

Składniki:

  • 1/2 kaczki
    1 korzeń pietruszki
    2 marchewki
    kawałek selera
    2 ząbki czosnku
    natka zielonej pietruszki
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    sól i pieprz do smaku
    6 płaskich łyżeczek żelatyny na 1 litr uzyskanego bulionu
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki Przekąski

Galareta z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z kaczki myjemy i władamy do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do zagotowania i zbieramy szumowiny. Do całości dodajemy umyte i obrane warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler, cebulę), dodajemy także ziele angielskie, listek laurowy, ząbek czosnku, solimy i pieprzymy. Wszystko gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W razie wygotowania się wywaru uzupełniamy wodą. Pod koniec gotowania próbujemy bulion, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Mięso oraz warzywa wyciągamy z garnka, a pozostały bulion przecedzamy przez sitko. Mięso kroimy bądź drzemy na małe kawałki. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki (np w kostkę lub w krążki). Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy żelatynę do bulionu i podgrzewamy go stale mieszając. W foremkach układamy warzywa, natkę pietruszki i mięso, całość zalewamy rosołem z żelatyną, odstawiamy do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować