• 1 godz. 20 min

proste ciacho, które nie może się nie udać :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na blaszkę około 30x25 cm
    Ciasto:
    - 5 szklanek mąki
    - kostka margaryny
    - 5 żółtek
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżki śmietany
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - kilka kropel ulubionego aromatu do ciasta
    +3 łyżki kakao

    Beza:
    - 5 białek
    - 1/3 szklanki cukru
    - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Ponadto:
    - litrowy słoik smażonych jabłek lub innych owoców
Wystaw ocenę:

4.48 (150 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Beza

Fuga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zarabiamy ciasto ze wszystkich składników oprócz kakao. Gotową masę dzielimy na 3 części. Jedną wykładamy na dużą prostokątną blachę wysmarowaną tłuszczem. Drugą wsadzamy do zamrażalnika. A do trzeciej dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy.
  • 2. Na jasne ciasto wyłożone na blaszkę wykładamy jabłka. Na tą warstwę ucieramy i wykładamy ciemne ciasto.
  • 3. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do nich cukier. Potem delikatnie próbujemy wmieszać mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy na ciemne ciasto.
  • 4. Jasne ciasto wyciągamy z zamrażalnika. Ucieramy na tarce i posypujemy wierzch bezy.
  • 5. Ciasto pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach.

Porady

w sezonie można część jabłek zastąpić np. truskawkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować