PLACEK FUGA

4.99 (175 ocen)

  • 2 godz.

Zwany też jako Pleśniak lub Skubaniec

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    1 kostka masła/margaryny
    5 żółtek
    2 łyzki kakao
    1-2 łyżki gęstej smietany
    10 dag cukru pudru

    Piana:
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki mąki kartoflanej (u mnie budyń śmietankowy bez cukru, ok. 3 łyżki)

    Nadzienie:
    1 słoiczek dżemu lub powideł (u mnie dżem wieloowocowy)
    orzechy włoskie, suszone morele, śliwki kalifornijskie, wiśnie
    cukier puder lub roztopiona czekolada do zrobienia esów floresów
Wystaw ocenę:

4.99 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek fuga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę.
    2. Dołożyć cukier puder i cukier waniliowy wysiekać razem z margaryną (u mnie masło).
    3. Wbić żołtka i wysiekąć razem ze śmietaną.Zagnieść szybko ciasto.
    4. Ciasto podzielić na 3 cześci: Jedną zawinąć w folię i włożyć do lodówki, do drugiej dołożyc 2 łyżi kakao, zarobić, zawinąc w folię i włożyć do zamrażalnika, trzecią część -białą- zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
    5. Blaszkę wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem, rozmiar 25x33.
    6. Ciasto białe z lodówki zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód blaszki.Wyłożyć dżem oraz posiekane orzechy i pokrojone w kostkę owoce, wiśnie.
    7.Na bakalie zetrzeć na tarce ciasto kakaowe.
    8. Ubić pianę z białek ze szklanką cukru pudru, dodać budyń (mąkę ziemniaczaną) i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto kakaowe.
    9. Na pianę na tarce zetrzeć ciasto białe z zamrażalnika.
    10. Piec ok. 50 min. w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
    11.Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast bakalii można użyć jabłka smażone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować