Frużelina z jeżyn

4.49 (163 ocen)

  • 15 min

Jeżynki piękne i zdrowe, z działki rodziców najlepsze. W tym roku był na nie wyjątkowy urodzaj. Można się było nimi najeść do syta, a nawet starczyło na zimowe przetwory.Frużelina z jeżyn doskonała do sernika, lodów, gofrów itp.

  • 15 min

Składniki:








  • SKŁADNIKI:


    1 kg jeżyn
    250 g cukru (jeśli jeżyny są bardzo kwaśne należy dosłodzić)
    1 łyżka żelatyny namoczonej w zimnej wodzie
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki zimnej wody do rozrobienia mąki ziemniaczanej
    1 łyżka soku z cytryny



Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Frużelina z jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyć jeżyny, dodać cukier i rozgotować. Następnie należy wlać mąkę rozprowadzoną wodą i sok z cytryny.
    Ugotować rzadki kisiel. Do gorącego kisielu dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła.
    Gorącą frużelinę przelać do słoiczków i szczelnie zamknąć.
    Smacznego :)

Porady

Uwaga! Gdyby frużelina wyszła zbyt gęsta, można dolać niewielką ilość gorącej, przegotowanej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować