Francuskie rożki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dzisiaj zdecydowanie rządzi rozpusta :) Francuskie rożki z nadzieniem jabłkowym i cytrynowo - waniliowym lukrem to jest to, co chodziło za mną już dłuższy czas.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie
    3 duże jabłka
    1/2 małej łyżeczki cynamonu
    szczypta kardamonu
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
    sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
    garść rodzynek
    1 mała łyżeczka cukru waniliowego
    jajko roztrzepane z mlekiem do smarowania

    Lukier:
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    cukier puder, ok 1 1 szklanki
    1 mała łyżeczka wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Francuskie rożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłka 1. Ciasta francuskie rozłożyć na stolnicy i zostawić, aby osiągnęły temperaturę pokojową (dzięki temu nie skurczą się podczas pieczenia). Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kwadraciki, dać rodzynki, sok z cytryny i pomarańczy, kardamon, cynamon i cukier waniliowy.
  • ciasto 2. Każde z ciast pokroić na 15 małych kwadratów. Łyżeczką nakładać jabłka, następnie kwadraty sklejać w rożki, a na końcach zrobić wzorek z końcówki widelca.
  • rożki 3. Rożki smarować jajem roztrzepanym z mlekiem, a następnie każdy wierzch poprzecinać nożem. Piec ok 15 minut w 220*C.
  • 4. Składniki na lukier dokładnie wymieszać. Polewać jeszcze gorące ciastka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować