• 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Zrobiłam z oliwkami i pomidorkami
koktajlowymi. Focaccię można jeść na ciepło, lub na zimno.
Można ją zajadać z ulubionym sosem, oliwą z oliwek, lub pesto.
Podałam z pesto z czosnku niedźwiedziego.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g. ciepłej wody
    15 g. drożdży
    1/3 łyżeczki cukru
    350 g. mąki pszennej tortowej
    1 płaska łyżeczka soli
    20 g. oliwy z oliwek

    Dodatkowo:
    pomidorki koktajlowe
    oliwki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Focaccia

Focaccia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Focaccia 1. Ciepłą wodę wlać do miski, dodać drożdże i cukier.
    Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
    Następnie dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek.
    Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
    Ciasto przełożyć do czystej misy wysmarowanej oliwą.
    Wierzch ciasta też nasmarować oliwą.
  • Focaccia 2. Misę nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
    Po tym czasie przełożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Rozciągnąć na kształt blaszki, delikatnie nasmarować oliwą
    i ponownie nakryć ściereczką.
    Odstawić na godzinę do napuszenia. Po tym czasie w cieście zrobić palcami wgłębienia.
    Do środka powkładać połówki pomidorków i oliwki.
    Zostawić jeszcze na 30 minut.
  • Focaccia 3. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować