Jest to rodzaj płaskiego włoskiego chlebka, na bazie ciasta do pizzy ale bez dodatku sera i sosu pomidorowego.
Świetna alternatywa dla klasycznej pizzy. Wierzch można dekorować dowolnie ulubionymi warzywami i ziołami.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
Ciasto
300 ml ciepłej wody
Opakowanie suchych drożdży 7 g
Łyżeczka cukru
Łyżeczka soli
450 g mąki
50 ml oliwy z oliwek
1.Do misy robota przesiej mąkę dodaj cukier, sól i suche drożdże, następnie dodaj ciepłą wodę i olej. Za pomocą miksera lub ręcznie wyrób ciasto (około 10 minut).Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
2.Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę, posmarowaną oliwą, wierzch ciasta również polej oliwą i rozciągnij ciasto na wielkość dowolnej blachy ,jeśli włożysz ciasto do tortownicy Focaccia będzie wyższa. Palcami porób zagłębienia w Focacci wodę wymieszaj z solą i polej ciasto.
3.Wierzch ciasta udekoruj dowolnie ulubionymi warzywami i ziołami.
Focaccie piecz około 20 minut w temperaturze 220st.
Podawaj na ciepło polaną oliwą z oliwek lub z dodatkiem ulubionych sosów np. czosnkowym.
Komentarze