• 30 min
  • Dla 4 osób

Jest to rodzaj płaskiego włoskiego chlebka, na bazie ciasta do pizzy ale bez dodatku sera i sosu pomidorowego.
Świetna alternatywa dla klasycznej pizzy. Wierzch można dekorować dowolnie ulubionymi warzywami i ziołami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto
    300 ml ciepłej wody
    Opakowanie suchych drożdży 7 g
    Łyżeczka cukru
    Łyżeczka soli
    450 g mąki
    50 ml oliwy z oliwek

    Dodatkowo
    5 łyżek wody
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Focaccia

Focaccia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Focaccia 1. Do misy robota przesiej mąkę dodaj cukier, sól i suche drożdże, następnie dodaj ciepłą wodę i olej. Za pomocą miksera lub ręcznie wyrób ciasto (około 10 minut).Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę, posmarowaną oliwą, wierzch ciasta również polej oliwą i rozciągnij ciasto na wielkość dowolnej blachy ,jeśli włożysz ciasto do tortownicy Focaccia będzie wyższa. Palcami porób zagłębienia w Focacci wodę wymieszaj z solą i polej ciasto.
  • 3. Wierzch ciasta udekoruj dowolnie ulubionymi warzywami i ziołami.
    Focaccie piecz około 20 minut w temperaturze 220st.
    Podawaj na ciepło polaną oliwą z oliwek lub z dodatkiem ulubionych sosów np. czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Domowa foccacia

To może cię zainteresować