Filety drobiowe w sosie z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Obtaczamy w mące, i obsmażamy mięso z dwóch stron, do mocnego zrumienienia.Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zrumieni się dokładamy startą na tarce o dużych oczkach cukinię .Marchew obieramy, ścieramy na tarce i również dokładamy na patelnię. Całość podsmażamy przez około 2 minuty ciągle mieszając .Następnie na patelnie dokładamy podsmażone wcześniej mięso.Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut na małym ogniu.Śmietankę mieszamy z jogurtem i łyżką mąki, dolewamy dwie łyżki gorącego wywaru z patelni, mieszamy i całość przelewamy do mięsa. Mieszamy i gotujemy, do momentu, aż sos zgęstnieje. Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką .Dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ryżem, makaronem lub duszonymi ziemniaczkami
Komentarze