FILET Z KURCZAKA Z CARRY, POREM I MANDARYNKAMI

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Jest to danie nie tylko smaczne, ale i ładne. Pomarańczowy kolor mandarynek ładnie komponuje się z sosem carry oraz papryką z porem.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 kg filetu z kurczaka
    - 2 czerwone papryki
    - 2 żółte papryki
    - jogurt typu greckiego
    - 2 duże mandarynki
    - ½ pora
    - 3 czubate łyżki curry
    - 2 czubate łyżki mąki
    - 2 kostki rosołowe drobiowe
    - 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
    - sól, pieprz do smaku
    - 2 duże cebule
    - 4 łyżki masła
    - olej do smażenia
    - ryż do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka z carry, porem i mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle, aż będzie szklista. Następnie dodaj curry i mąkę. Smaż chwilkę, mieszając.
  • 2. 2. Przygotuj 1 litr bulionu z kostek rosołowych. Zalej podsmażoną cebulę bulionem, cały czas mieszając.
  • 3. Paprykę pokrój w dwucentymetrowe paski i dodaj do powstałego sosu. Duś 10 minut.
  • 4. Kurczaka pokrój w kawałki i ponacinaj w kratkę z oby stron. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Podsmaż na oleju.
  • 5. Przełóż podsmażonego kurczaka do sosu i duś na malutkim ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Jeśli chcesz dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.
  • 6. Na patelni od smażenia kurczaka, podsmaż pokrojony w półtalarki por i dodaj do duszącego się mięsa. Mandarynki obierz, podziel na części, każdą część przetnij na pół, aby sok mógł się wydobywać z wewnątrz i dodaj do sosu z mięsem.
  • 7. Zaciągnij jogurtem typu greckiego.
  • 8. Podawaj z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować