Filet z kurczaka z carry, porem i mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle, aż będzie szklista. Następnie dodaj curry i mąkę. Smaż chwilkę, mieszając.
2.2. Przygotuj 1 litr bulionu z kostek rosołowych. Zalej podsmażoną cebulę bulionem, cały czas mieszając.
3.Paprykę pokrój w dwucentymetrowe paski i dodaj do powstałego sosu. Duś 10 minut.
4.Kurczaka pokrój w kawałki i ponacinaj w kratkę z oby stron. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Podsmaż na oleju.
5.Przełóż podsmażonego kurczaka do sosu i duś na malutkim ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Jeśli chcesz dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.
6.Na patelni od smażenia kurczaka, podsmaż pokrojony w półtalarki por i dodaj do duszącego się mięsa. Mandarynki obierz, podziel na części, każdą część przetnij na pół, aby sok mógł się wydobywać z wewnątrz i dodaj do sosu z mięsem.
Komentarze