Filet z kurczaka w panierce ze słonecznika.

5 (147 ocen)

Od czasu do czasu nachodzi mnie chęć, żeby zjeść coś z tradycyjnej kuchni polskiej. troszkę zmieniłem koncepcję panierki :]

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    2 jajka
    1 szklanka pestek słonecznika
    mąka
    bułka tarta
    sól, pieprz, papryka ostra
    olej

    dodatek
    1 mały brokuł
    1 jogurt naturalny

    pomidor do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka w panierce ze słonecznika. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy, a następnie kroimy wzdłuż, żeby uzyskać 4 kotlety. Lekko zbijamy każdy filet, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  • 2. Na jednym talerzu wysypujemy mąkę, w drogim rozbijamy jajka, a na trzeci wysypujemy bułkę tarta i słonecznik (w proporcji 1 bułka tarta : 3 słonecznik).
    Każdy filet maczamy najpierw w mące, później w jajku a na końcu w słoneczniku. Należy panierkę mocno docisnąć do mięsa.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety przez około 3 minuty z każdej strony (aż panierka się przyrumieni).
  • 4. Brokuł oczyścić i rozdrobnić na nie duże kawałki. I obgotowujemy do miękkości.
    Filety podajemy z ugotowanym brokułem i polewamy brokuł jogurtem naturalnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować