Filet z kurczaka w panierce ze słonecznika.

  • wyświetlono: 10049 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Od czasu do czasu nachodzi mnie chęć, żeby zjeść coś z tradycyjnej kuchni polskiej. troszkę zmieniłem koncepcję panierki :]

grzesiek

Składniki

2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 jajka
1 szklanka pestek słonecznika
mąka
bułka tarta
sól, pieprz, papryka ostra
olej

dodatek
1 mały brokuł
1 jogurt naturalny

pomidor do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Filet z kurczaka w panierce ze słonecznika.

  • 1. Filety myjemy, osuszamy, a następnie kroimy wzdłuż, żeby uzyskać 4 kotlety. Lekko zbijamy każdy filet, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  • 2. Na jednym talerzu wysypujemy mąkę, w drogim rozbijamy jajka, a na trzeci wysypujemy bułkę tarta i słonecznik (w proporcji 1 bułka tarta : 3 słonecznik).
    Każdy filet maczamy najpierw w mące, później w jajku a na końcu w słoneczniku. Należy panierkę mocno docisnąć do mięsa.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety przez około 3 minuty z każdej strony (aż panierka się przyrumieni).
  • 4. Brokuł oczyścić i rozdrobnić na nie duże kawałki. I obgotowujemy do miękkości.
    Filety podajemy z ugotowanym brokułem i polewamy brokuł jogurtem naturalnym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakisłonecznikfilet kurczaka

Komentarze

Podobne przepisy

Zrazy wieprzowe faszerowane szpinakiem podane z sałatką z selera naciowego.

Dodane przez: Alicja10101992

Zrazy z szynki wieprzowej faszerowane szpinakiem...

Zrazy z szynki wieprzowej faszerowane...

image-06jtufn

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kotleciki z pomidorową niespodzianką

Aromatyczne mięsne kuleczki ze...

image-1n62tik

Dodane przez: Agnieszka74

Kurczak curry w mleczku kokosowym

Idealne połączenie dla osób lubiących...

image-192vihh

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gołąbki z kapusty włoskiej

Takie gołąbki z kapusty włoskiej...

Pieczona szynka w selerowym pure

Dodane przez: Jaga85

Pieczona szynka w selerowym puree

Dla mnie uroczysty obiad kojarzy...

image-0xqrmff

Dodane przez: JulkaTomeczek

Faszerowany pstrąg

Ciekawa w smaku rybka faszerowana...