Filet z kurczaka pod pierzynką z kurek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taki filet do doskonały pomysł na szybki niedzielny obiad. Jest on niezwykle smaczny, mięso jest soczyste i aromatyczne, a dzięki kurkom i sosie, w którym wyraźnie czuć kurkową nutkę - całość jest obłędnie pyszna ! Takie mięso posmakuje z pewnością nie tylko tym, którzy tak jak ja uwielbiają kurki :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    3 pojedyncze filety z kurczaka
    250 g kurek (u mnie zamrożone, wcześniej usmażone,przyprawione solą i pieprzem)
    1 cebula
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany
    70 g sera żółtego
    sól i ewentualnie Kucharek
    pieprz
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Majonez Ser

Filet z kurczaka pod pierzynką z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół, rozkładamy na dnie dużego naczynia żaroodpornego. Filety posypujemy solą, Kucharkiem, pieprzem, czosnkiem granulowanym.
  • 2. Cebulę kroimy w prążki, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, do usmażonej dodajemy kurki i chwilę smażymy razem, mieszając często (u mnie do momentu rozmrożenia kurek). Majonez mieszamy ze śmietaną.
  • 3. Na przyprawione mięso rozkładamy kurki, następnie sos majonezowo-śmietanowy. Na całość wykładamy ser starty na tarce o grubych oczkach.
  • 4. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 35 minut pod przykryciem, bez termoobiegu, następnie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 15 minut z termoobiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować