Schab pod pierzynką z kurek

4.49 (187 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowany schab jest niezwykle miękki i kruchy, kurki z porem tworzą naprawdę smaczne połączenie. Będzie idealny nie tylko na niedzielny obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700g schabu,
    250-300g kurek,
    1 por,
    100g żółtego sera,
    2 łyżki oleju,
    1 łyżeczka majeranku,
    ½ szklanki śmietany 18%,
    1 łyżka mąki,
    1 szklanka wody (lub bulionu wołowego),
    Sól,
    Pieprz,
    Szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Ser

Schab pod pierzynką z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy na kotlety grubości 0,5cm. Oprószamy je solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kotlety na rumiano z obu stron. Następnie mięso układamy na dnie naczynia żaroodpornego i posypujemy równomiernie tymiankiem.
    Kurki oczyszczamy. Następnie płuczemy je dokładnie. Pozostawiamy grzyby na chwilę, aby woda obciekła. Pora (jasną część) kroimy w plasterki.
    Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu smażymy kurki. Kurki smażymy kilka minut tzn. będą gotowe, gdy cała woda z nich wyparuję. Grzyby zalewamy 1 szklanką wody (lub bulionu). Całość zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, aby ją zahartować i dodajemy do grzybów. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy ją do zawartości patelni i mieszamy. Sos wtedy nieco zgęstnieje. Wówczas dodajemy pokrojonego pora i gotujemy razem jeszcze 1-2 minuty. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
    Tak przygotowany sos z kurkami i porem rozkładamy równomiernie na mięsie ułożonym w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem.
    Naczynie przykrywamy. Zapiekamy 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    10- 15 minut przed końcem pieczenie możemy zdjąć przykrycie, aby sos bardziej zgęstniał i danie zarumieniło się z wierzchu.
    Danie świetnie smakuje z młodymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować