Schab pod pierzynką z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab kroimy na kotlety grubości 0,5cm. Oprószamy je solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kotlety na rumiano z obu stron. Następnie mięso układamy na dnie naczynia żaroodpornego i posypujemy równomiernie tymiankiem.
Kurki oczyszczamy. Następnie płuczemy je dokładnie. Pozostawiamy grzyby na chwilę, aby woda obciekła. Pora (jasną część) kroimy w plasterki.
Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu smażymy kurki. Kurki smażymy kilka minut tzn. będą gotowe, gdy cała woda z nich wyparuję. Grzyby zalewamy 1 szklanką wody (lub bulionu). Całość zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, aby ją zahartować i dodajemy do grzybów. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy ją do zawartości patelni i mieszamy. Sos wtedy nieco zgęstnieje. Wówczas dodajemy pokrojonego pora i gotujemy razem jeszcze 1-2 minuty. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Tak przygotowany sos z kurkami i porem rozkładamy równomiernie na mięsie ułożonym w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem.
Naczynie przykrywamy. Zapiekamy 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
10- 15 minut przed końcem pieczenie możemy zdjąć przykrycie, aby sos bardziej zgęstniał i danie zarumieniło się z wierzchu.
Danie świetnie smakuje z młodymi ziemniakami.
Komentarze