Filet z kurczaka pieczony ze skórką

4.4 (10 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Piersi z kurczaka z reguły po upieczeniu są suche, ale już z dodatkiem tłuszczyku od góry i z dołu nabierają innego smaku, są dużo lepsze i wilgotne.
Taka pierś nadaje się jako danie obiadowe jak również jako wędlina na kanapki czy składnik wielu sałatek

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka ze skórką
    marynata:
    łyżka ketchupu + łyżeczka ostrej musztardy
    2 łyżki oleju + łyżeczka miodu
    po szczypcie soli, pieprzu, papryki ostrej
    2 przeciśnięte ząbki czosnku
    2 cebule w krążkach4 plastry słoniny lub boczku
Wystaw ocenę:

4.4 (10 ocen)

Zobacz również:

Kurczak pieczony

Filet z kurczaka pieczony ze skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka obmyć i osuszyć w ręczniku papierowym, wymasować porządnie marynatą, ponacinać skórkę i odstawić na 2 godziny a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie dno naczynia wyłożyć plasterkami słoniny, na to ułożyć mięso, wstawić do piekarnika i piec 40 minut w temp. 170 stopni.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować