Filet z kurczaka na zimno

4.5 (184 ocen)

Delikatne i soczyste mięsko, wyśmienite zamiast wędliny do chleba.

Składniki:

  • 3 duże filety z kurczaka (80-90 dag)
    2 płaskie łyżki soli
    1 płaska łyżka pieprzu ziołowego
    1 płaska łyżka czosnku suszonego mielonego
    6 ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    4 czubate łyżki ketchupu pikantnego
    szczypta świeżo zmielonego pieprzu
    1 litr wody
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Wędliny

Filet z kurczaka na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zalewę: do wody wkładamy wszystkie przyprawy i ketchup, dokładnie mieszamy.
  • 2. Układamy filety w garnku średniej wielkości i zalewamy zalewą (mięso powinno być zakryte). Zagotowujemy i gotujemy 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • 3. Kiedy mięso z zalewą całkowicie wystygnie, ponownie zagotowujemy i gotujemy 3 minuty. Studzimy.
  • 4. Mięso wyjmujemy z zalewy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Kroimy i już możemy delektować się znakomitym mięskiem zamiast kupowanej wędliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester

Podobne przepisy

To może cię zainteresować