Filet z indyka w miodowo-orzechowej panierce z kluskami śląskimi i puree z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta oczyszczamy, myjemy, odsączamy i kroimy na dowolne kawałki. Przyprawiamy przyprawa uniwersalna, pieprzem, imbirem i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na kilka minut. Następnie dwie strony indyka smarujemy miodem i posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Smażymy na patelni, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 160 stopni.
2.Buraki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski i miksujemy blenderem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem i chrzanem. Porządnie mieszamy.
3..Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ostygną przeciskamy przez praskę do miski i ugniatamy ręką. Dzielimy na 4 części, po czym jedną wyciągamy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem mieszamy i formujemy kluski. Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy, aż zbrązowieje. Polewamy nim kluski.
Komentarze