Filet w miodzie z orzechami, pieczoną dynią i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rukolę myjemy i suszymy ręczniczkiem papierowym. Robimy sos winegret z oliwy, octu winnego, soli, papryki i czosnku. Sos odstawiamy na 15 min, a następnie łączymy z rukolą
2.Dynię kroimy w kostkę ok 2-3 cm, skrapiamy olejem, solimy, pieprzymy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na ok. 20 min, aż skórka się zrumieni.
3.Fileta z kurczaka pieprzymy, a następnie układamy na patelni na mocno rozgrzanym oleju, smażymy po kilka minut z każdej strony, solimy, dodajemy miód i prażone połówki orzechów laskowych, mieszamy i po chwili odstawiamy mięso, aby odpoczęło.
4.Na talerzu układamy rukolę w sosie winegret, pieczoną dynię, pokrojonego w plastry fileta z kurczaka i polewamy miodowym sosem z orzechami.
5.Do kolacji polecam deser z serka mascarpone z malinami i wiórkami czekoladowymi. Smacznego!
Komentarze