Filet mocno popieprzony z salsą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę/dymki oczyścić, posiekać w drobną kostkę, zalać sokiem z cytryny, odstawić pod przykryciem na 15 min.. Następnie dodać sól, miód, ocet balsamiczny i olej, wymieszać. Truskawki opłukać, dokładnie osączyć. Pokroić na ćwiartki, jeśli mam duże owoce to pokroić je drobniej. Do truskawek dodać sos z cebulą i zieleninę, doprawić całość sporą ilością kruszonego czerwonego pieprzu, wymieszać dokładnie, odstawić na 15-30 min. do lodówki żeby smaki się przegryzły. .
2.Każdy filet przekroić poziomo na dwie części, lekko rozbić dłonią, oprószyć solą, skropić 3 łyżkami soku cytrynowego i 3 łyżkami oleju. Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę do lodówki. Zamarynowane filety osączyć, oprószyć obficie kruszonym pieprzem i papryką, kłaść na mocno rozgrzaną patelnię (nie wlewać tłuszczu) i usmażyć na złoto-brązowo z obu stron, ok. 3-5 min. z każdej. Podawać z ziemniakami z wody i salsą truskawkową.
Komentarze